Insecticid Exirel® - FMC

 

Insecticid pentru combaterea unui spectru larg de insecte din plantaţiile de pomi şi viţă de vie.

Vânzătorii acestui produs

Descriere

Insecticid pentru combaterea unui spectru larg de insecte din plantaţiile de pomi şi viţă de vie.

SUBSTANȚĂ ACTIVĂcyantraniliprol 100 g/l
FORMULAREsuspo-emulsie (SE)
CERTIFICAT DE OMOLOGARE ÎN REPUBLICA MOLDOVANr 21-04-22-01-0918 din 22.04.2021

Avantaje

  • Insecticid sistemic cu aplicare foliară pentru controlul celor mai importante insecte defoliatoare: lepidoptere, diptere, cicade şi specii selective de Coleoptere.
  • Produsul are acţiune ovicidă, ovi-larvicidă şi adulticidă.
  • Rezistent la spălare – ploaia căzută la două ore de la aplicare nu diminuează eficacitatea produsului, dacă soluţia de stropit s-a uscat.
  • Eficient și de lungă durată (14-21 de zile)

În Republica Moldova, produsul este omologat pentru:

CulturăOrganism țintăDoză/ha
MĂR, PĂR, GUTUILepidoptere: Cydia pomonella (viermele merelor), Adoxophyes orana (molia pieliţei fructelor), Pandemis spp. (molia vărgată), Cacoecia/Archips spp. (viermele mugurilor), Spilonota ocellana (molia brună a mugurilor), Argyroploce/Grapholita/Hedya spp. (molia verde)0,500 - 0,900 l/ha (0,53 l/ 10000 m2 de suprafață a gardului fructifer)
PRUNLepidoptere: Cydia funebrana (viermele prunelor), Operophtera brumata (cotarul verde al pomilor), Adoxophyes orana (molia pieliţei fructelor), Erannis defoliaria (cotarul brun)0,500 - 0,750 l/ha (0,44 l/10000 m2 de suprafață a gardului fructifer)
CIREȘ, VIȘINLepidoptere: Archips rosana (molia porumbarului), Operophtera brumata (cotarul verde al pomilor), Spilonota ocellana (molia brună a mugurilor), Argyroploce/Grapholita/ Hedya spp. (molia verde), Pandemis spp. (molia vărgată), Erannis defoliaria (cotarul brun)0,500 - 0,900 l/ha (0,44 l/10000 m2 de suprafață a gardului fructifer)
CIREȘ, VIȘINDiptere: Rhagoletis cerasi (viermele cireşelor), Drosophila suzukii (musculiţa cu aripi pătate)0,750 - 1,000 l/ha (0,58 l/10000 m2 de suprafață a gardului fructifer)
VIȚA DE VIE (STRUGURI PENTRU MASĂ ȘI VIN)Lepidoptere: Lobesia botrana (molia verde a strugurilor) Eupoecilia ambiguella (molia brună a viţei de vie)0,500 - 0,720 l/ha (0,40 l/10000 m2 de suprafață a gardului fructifer)
VIȚA DE VIE (STRUGURI PENTRU MASĂ ȘI VIN)Cicade: Empoasca vitis, Empoasca libica, Scaphoideus titanus0,750 - 0,900 l/ha (0,50 l/10000 m2 de suprafață a gardului fructifer)
VIȚA DE VIE (STRUGURI PENTRU MASĂ ȘI VIN)Diptere: Drosophila suzukii (musculiţa cu aripi pătate)0,600 - 0,900 l/ha (0,50 l/10000 m2 de suprafață a gardului fructifer)

Caracteristici

Mod de acțiune

  • Substanța activă Cyantraniliprol determină activarea receptorilor ryanodinei la insecte, stimulează pierderea calciului (Ca++) din depozitele interne ale muşchilor netezi şi striaţi, cauzează funcţionarea neregulată a muşchilor, paralizia şi moartea insectei.
  • EXIREL® acţionează prin contact şi ingestie.
  • Comportarea insectei este rapid modificată datorită expunerii la substanţa activă, rezultând oprirea rapidă a hrănirii şi moartea insectei după o perioadă scurtă de timp şi în acest fel determină o protecţie foarte bună a culturilor tratate. Paralizia insectei survine la câteva ore după expunere şi produce încetarea deplasării şi hrănirii după 24 -60 de ore de la ingestie/ absorbţie. Larvele pot rămâne în zona atacului chiar dacă nu se mai hrănesc şi paralizează şi pot crea o reducere aparentă a eficacităţii. Dăunătorii sunt controlaţi în totalitate după 3-6 zile în funcţie de specie.

Mod de utilizare

  • Măr şi păr - aplicarea se poate face de la începutul formării fructelor până la maturitatea fructelor (BBCH 70 - BBCH 87 / luna aprilie - august). Pentru controlul lepidopterelor: molii, omizi, cotari, momentul optim de aplicare este în timpul depunerii pontei şi eclozare, înainte de a fi vizibile galeriile minatorilor în frunze sau înainte ca fructele şi frunzele tinere să fie roase. Este preferabil ca produsul să fie aplicat pentru prima generaţie a dăunătorului. Pentru controlul gărgăriţei florilor (Anthonomus pomorum), molia pieliţei (Adoxophyes orana), molia vărgată a fructelor (Pandemis spp.), molia florilor (Argyrotaenia ljungiana) şi molia porumbarului (Archips rosana), aplicarea trebuie efectuată înaintea înfloritului, la formarea lăstarilor (BBCH 31-60), folosind doza de 500 ml/ha. Pentru viermele merelor, primul tratament trebuie aplicat la căderea petalelor sau când s-a înregistrat zborul fluturilor fără pauză timp de 3-4/5 zile, dacă populaţia dăunătorului este monitorizată cu capcane feromonale.
  • Prun - Se recomandă aplicarea în primele stadii ale atacului, în funcţie de specia ţintă, de la depunerea ouălor până la primele larve identificate. Aplicarea se poate face de la începutul formării fructelor până la maturitatea fructelor (BBCH 70 - BBCH 87/luna mai - august) la interval de minim 10 zile între aplicări. Pentru cea mai bună protecție a fructelor se recomandă aplicarea la prun pentru Cydia funebrana pentru controlul generației a II-a și a III-a a dăunătorului.
  • Cireş şi vişin - Se recomandă aplicarea în primele stadii ale atacului de lepidoptere (cotarul verde al pomilor (Operophtera brumata) şi molia porumbarului (Archips rosana), de la depunerea ouălor până la primele larve identificate. Aplicarea se poate face de la începutul deschiderii mugurilor până la maturitatea fructelor (BBCH 50 - BBCH 87/luna aprilie - august), la interval de minim 10 zile între aplicări. Pentru controlul atacului de musca cireşelor (Rhagoletis cerasi) şi musculiţa cu aripi pătate (Drosophila suzukii), se recomandă aplicarea de la începutul colorării fructelor până la maturitate (BBCH 79-87). Se pot aplica unul sau două tratamente la interval de minim 10 zile, în funcţie de necesitate.
  • Aplicarea la viţa de vie - Pentru controlul moliei strugurilor, EXIREL® se poate aplica de la formarea ciorchinilor până înainte de recoltare (BBCH 55 - BBCH 85), cu respectarea timpului de pauză recomandat. Se recomandă maxim două tratamente, la interval de 14 zile. Momentul optim de aplicare este înainte de eclozarea ouălor şi producerea atacului.

Timp de pauză: 7 zile pentru măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin; 10 zile pentru vița de vie

Volumele de apă:

  • 500 - 1500 l/ha la pomi
  • 400 - 1000 l/ha la vița de vie
  • Volumele de apă trebuie corelate cu stadiul de vegetație, astfel încât să asigure o bună uniformitate și acoperire, fără să determine scurgerea soluției de pe frunze.
  • Dozele mai mari de 0,75 l/ha se folosesc în situația unor volume de soluție > 1000 l/ha
  • Volumele de apă și doza trebuie corelate cu suprafața gardului fructifer.
  • Suprafața gardului fructifer =10000/dr x 2 x h

unde: dr - distanța dintre rândurile de pomi ( în m)

h - înălțimea (în m) de la baza până la vârful coroanei

2 - numărul de rânduri stropite


Etichete