Soiuri de nuci Tulare - Pepiniera Voinești

Astăzi, Pepiniera Voinești este printre primele cele mai mari pepiniere nucifere de pe...
+373-6935-8996

Tulare este un soi american selecționat de către amelioratorii Serr și Forde, obținut prin încrucișarea în anul 1966 a soiului Serr cu Tehama. Soiul a fost omologat în 1993.

Descriere

Tulare este un soi american selecționat de către amelioratorii Serr și Forde, obținut prin încrucișarea în anul 1966 a soiului Serr cu Tehama. Soiul a fost omologat în 1993.

În Republica Moldova, Tulare a fost introdus pentru prima dată de către Pepiniera Voinești, prin producerea de pomi altoiți cu ramuri altoi obținute de la cunoscutul nucicultor italian Alberto Valier în primăvara anului 2014. În toamna aceluiași an, pomi din acest soi au fost plantați în trei regiuni ale țării pentru a testa în timp rezistența la condițiile diferitor regiuni. Astfel, în martie 2022 se împlinesc 8 ani de la introducerea și plantarea acestui soi pe teritoriul țării noastre, iar opinia noastră privind adaptabilitatea sa este una pozitivă și avem prognoze foarte optimiste privind extinderea suprafețelor cultivate cu acest soi în Republica Moldova și România.

Pomul este caracterizat printr-o vigoare medie, cu o coroană de tip erect, asemănătoare cu Fernor. Chiar din pepinieră, pomii altoiți dau dovadă de o mai bună omogenitate a dezvoltării și o mai bună rezistență la condiții de secetă și condiții nefavorabile. Același lucru poate fi observat în plantațiile tinere.

Tulare dezmugurește relativ timpuriu, la circa 7-12 zile după Pescianski și este aproape simultan cu Chandler. Aceasta îi conferă un avantaj în rezistența la înghețurile de revenire de primăvară. În același timp, intrarea ceva mai târzie în vegetație constitui un avantaj în fața primelor atacuri de bacterioză. Cu toate acestea, soiul necesită tratamente obligatorii cuprice + mancozeb (sau alt fungicid compatibil cu produsele cuprice) pentru controlul acestei maladii. Din observațiile noastre, Tulare are o rezistență foarte bună la bolile criptogamice (provocate de ciuperci), similară cu Serr și Fernor. În parcelele noastre experimentale, recolta la Tulare poate fi începută cu cca 8-10 zile mai devreme decât la Chandler, sau în perioada 1-3 octombrie.

Fructificarea soiului este de tip lateral în proporție de 82%, similar cu Chandler. Intrarea pe rod este foarte rapidă, producând recolte interesante din anul 4. Soiul este aproape integral autofertil, polenizatorii fiind recomandați doar în cazul livezilor mai mari de 5-7 ha în proporție de 3-5%. Fructul este de calibru mare și de formă sferică cu vârful bine evidențiat.

Calitatea producției la Tulare este foarte consistentă. Nucile sunt de calibru mare cu o greutate medie peste 14g, conținut de miez de 53-54% care se extrage cu o ușurință remarcabilă. Tulare produce miez cu peste 85% jumătăți de categorie light.


Recomandări tehnologice

Tulare este un soi american selecționat de către amelioratorii Serr și Forde, obținut prin încrucișarea în anul 1966 a soiului Serr cu Tehama. Soiul a fost omologat în 1993.

În Republica Moldova, Tulare a fost introdus pentru prima dată de către Pepiniera Voinești, prin producerea de pomi altoiți cu ramuri altoi obținute de la cunoscutul nucicultor italian Alberto Valier în primăvara anului 2014. În toamna aceluiași an, pomi din acest soi au fost plantați în trei regiuni ale țării pentru a testa în timp rezistența la condițiile diferitor regiuni. Astfel, în martie 2020 se împlinesc 6 ani de la introducerea acestui soi pe teritoriul țării noastre, iar opinia noastră privind adaptabilitatea sa este una pozitivă și avem prognoze foarte optimiste privind extinderea suprafețelor cultivate cu acest soi în Republica Moldova și România.

Pomul este caracterizat printr-o vigoare medie, cu o coroană de tip erect, asemănătoare cu Fernor. Chiar din pepinieră, pomii altoiți dau dovadă de o mai bună omogenitate a dezvoltării și o mai bună rezistență la condiții de secetă și condiții nefavorabile. Același lucru poate fi observat în plantațiile tinere.

Tulare dezmugurește relativ timpuriu, la circa 7-12 zile după Pescianski și este aproape simultan cu Chandler. Aceasta îi conferă un termen suplimentar privind evitarea înghețurilor de revenire de primăvară. În același timp, intrarea ceva mai târzie în vegetație constitui un avantaj în fața primelor atacuri de bacterioză. Cu toate acestea, soiul necesită tratamenteobligatorii cuprice + mancozeb (sau alt fungicid compatibil cu produsele cuprice) pentru controlul acestei maladii. Din observațiile noastre, Tulare are o rezistență foarte bună la bolile criptogamice (provocate de ciuperci), similară cu Serr și Fernor. În parcelele noastre experimentale, recolta la Tulare poate fi începută cu cca 12 zile mai devreme decât la Chandler, sau în perioada 22-25 septembrie.


Fructificarea soiului este de tip lateral în proporție de 82%, similar cu Chandler. Intrarea pe rod este foarte rapidă, producând recolte interesante din anul 4. Soiul este aproape integral autofertil, polenizatorii fiind recomandați doar în cazul livezilor mai mari de 5-7 ha în proporție de 3-5%. Fructul este de calibru mare și de formă sferică cu vârful bine evidențiat.

Calitatea producției la Tulare este foarte consistentă cu un randament de peste 85% jumătăți light.



Etichete