Soiuri de nuci Serr - Pepiniera Voinești

Astăzi, Pepiniera Voinești este printre primele cele mai mari pepiniere nucifere de pe...
+373-6935-8996

Serr este un soi american creat în cadrul unui complex program de selecție condus de către amelioratorii Serr și Forde și a fost obținut prin încrucișarea în anul 1958 a soiului Payne cu un nuc de origine afgană.

Descriere

Serr este un soi american creat în cadrul unui complex program de selecție condus de către amelioratorii Serr și Forde și a fost obținut prin încrucișarea în anul 1958 a soiului Payne cu un nuc de origine afgană, PI 159568. Soiul a fost omologat în 1968, deci predatează Chandler cu 11 ani.

În Republica Moldova, Serr a fost introdus întâmplător în anul 2007, odată cu importul și plantarea unui lot de pomi de soiul Fernor proveniți de la o pepinieră din Franța. În același timp, în paralel, în 2014 Pepiniera Voinești a importat ramuri altoi de Serr de la un nucicultor italian bine cunoscut. Dupa mai mulți ani de cercetări, suntem bucuroși să vă putem prezenta rezultatele cercetărilor noastre, fiind și primii specialiști ai nucului nu doar din Republica Moldova, dar și din România și Ucraina care au reușit pentru prima dată să observe și să vină cu informații despre soiul Serr și comportamentul său în condițiile regiunii. În ianuarie 2022, Pepiniera Voinești a depus o cerere de omologare a soiului în Moldova și va deveni menținătorul acestui soi. 

În septembrie 2021 s-au împlinit 5 ani de studii și observații pe care colaboratorii noștri le-au întreprins pentru a acumula cât mai multe informații despre Serr în perspectiva introducerii sale în cultură. Plantația în care am urmărit soiul se află în zona de centru a Republicii Moldova, terenul aflându-se într-o depresiune unde riscul înghețurilor târzii de primăvară, dar și incidența gerurilor mari din timpul iernii sunt semnificative. Cu toate acestea, pomii s-au dezvoltat constant și nici înghețurile de revenire, nici gerurile nu i-au afectat niciodată, de unde si concluzia că Serr se adaptează foarte bine la clima țării noastre și, prin deducere, am putea afirma același lucru și despre România.

Harold I. Forde, unul din cei doi autori ai soiuluispunea despre Serr că acesta “prosperă în adversitate”, adică are acea abilitate suprinzătoare de a crește și fructifica bine chiar și în condiții dificile. Aflăm că Forde se referea în special la situații de replantare a nucului după nuc, la zonele foarte aride și fiebinți unde Serr se adaptează ușor, fructele sale nefiind sensibile la arsura solară care în verile fierbinți afectează sever alte soiuri.


Dezmuguritul la Serr este relativ timpuriu, la circa 5-7 zile după Pescianski. Soiul nu necesită polenizatori, ceea ce simplifică  sarcina înființării proiectelor de livezi, dar și asigură loturi omogene cu 100% puritate varietală în producția de nuci. Pomii au vigoare de creștere foarte bună, care îi face mult mai ușor de adaptat în zone aride, în special în absența irigării. Rezistența sa la bacterioză și alte maladii a fost confirmată prin observațiile noastre în tot acest interval de timp. Cu toate acestea, în anii ploioși soiul poate fi atacat de bacterioză, de aceea recomandăm 3 tratamente de bază cu fungicide cuprice alternante, de la dezmugurit până după legarea fructelor. Am putut constata și o rezistență foarte bună la viermele mărului, dar acest aspect va trebui reconfirmat în condiții de plantații mai mari în timp. Fructificarea la Serr este laterală în proporție de circa 55 – 60%. Pomii tineri nu par să se încarce cu recoltă la fel de timpuriu ca Chandler, ceea ce în opinia noastră reprezintă un avantaj, pomul conservându-și energia pentru a dezvolta elementele primare de schelet. Recoltarea fructelor este timpurie, este primul dintre toate soiurile americane pe care le avem în colecție care ajunge la maturitate, care survine la cca 6-10 zile după Pescianski.


Calitatea producției la Serr este remarcabilă, după cum vedeți și din fotografiile din această publicație care ne aparțin cu drept de autor. Sudura valvelor este foarte bună, coaja este subțire, dar rezistentă. Nuca are o alură foarte atractivă și specifică unui soi de cultură și cântărește în medie 14g. Miezul reprezintă 58% din greutatea nucii, este de calitate excepțională și, chiar dacă autorii vorbesc despre 70-80% light, testele pe care le-am făcut noi atestă mai curând 90% extra light.

Recomandări tehnologice

Scheme de plantare: 187-250 pomi/ha. Distante plantare: 8x68x57x7 m. Forme coroană: ax structurat, ax liber. Intrare pe rod anul 5. Randament: 3 – 4 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație: + cunoașterea tehnicii de formare la soiurile cu fructificare laterală +tratamente fitosanitare cuprice + irigarea este un avantaj, dar Serr se adaptează foarte bine în condițiile unei plantații neirigate.

În cultură, autorii recomandă distanțe de plantare de la 7 la 8m. Conducerea ca ax structurat este o prioritate în formarea coroanei pomilor. Serr este un soi destinat înființării plantațiilor intensive, lucru care presupune și un aport tehnologic pe măsură, inclusiv irigare. Cu toate acestea, din punctul nostru de vedere, datorită vigorii sale genetice, Serr este unicul soi american cu fructificare laterală pentru care irigarea nu este indispensabilă. La fel, credem că este unul dintre cele mai interesante soiuri pentru o producție organică (Bio) de nuci.

Destinația fructului. Serr are coaja subțire dar foarte rezistentă și o sudură perfectă a valvelor. Miezul reprezintă 57-59% din greutatea nucii, este de culoare clară și se extrage foarte ușor ca jumătăți.



Etichete