Soiuri de nuci Codrene - Pepiniera Voinești

Astăzi, Pepiniera Voinești este printre primele cele mai mari pepiniere nucifere de pe...
+373-6935-8996

Soiul Codrene este un soi de vigoare ușor peste medie, cu port semi-erect care ajută la formarea coroanei de tip ax structurat recomandabilă soiurilor cu productivitate sporită.

Descriere

Pomul. Soiul Codrene este un soi de vigoare ușor peste medie, cu port semi-erect care ajută la formarea coroanei de tip ax structurat recomandabilă soiurilor cu productivitate sporită.

Dezmuguritul tardiv al acestui soi exclude în mare parte riscul înghețurilor de revenire de primăvară și îl expune mai puțin la riscul de afecțiuni provocate de bacterioză și antracnoză. În general, soiul manifestă o rezistență specifică la majoritatea maladiilor care afectează părțile vegetative și fructul (Xanthonomas, Gnomonia, Botryosphaeria, Phomopsis, Colletotrichum, Alternaria). Din observațiile noastre, dăunătorii specifici ai fructelor la nuc sunt prezenți în număr mult mai redus la acest soi.

Conform autorului soiului (dr. hab. prof. Ion Comanici), Codrene este unul dintre cele mai rezistente la temperaturile negative extreme din cursul iernii rezistând până la -37°C. În perioada monitorizării noastre atente a acestui soi (2010 – 2015) am constatat într-adevăr o rezistență totală la gerurile din timpul iernii, acest fapt recomandându-l pentru regiunile cu riscuri sporite de incidență a acestor fenomene.


Înfloritul și fructificarea. La soiul Codrene dezmuguritul se produce de regulă câteva zile mai târziu decât la celelalte soiuri. Înfloritul este de tip protogin iar în cei mai mulți ani este omogam, fiind asigurată astfel autopolenizarea.

Ca și Pescianski și Cogâlniceanu, soiul Codrene are înflorit de tip mixt, adică formează fructe nu doar mugurele terminal ci și cei subterminali. Din observațiile noastre însă, la soiul Codrene poate fi observat un înflorit de tip lateral propriu zis. Este important faptul că, spre deosebire de alte soiuri autohtone la care se manifestă acest caracter, la Codrene fructificarea laterală este stabilă și nu periodică.

Fructul. Nucile soiului Codrene au o formă ovoidă, turtită pe lungimea suturii, cCodreneu suprafață brăzdată și vârf proeminent. Sudura valvelor este foarte puternică, coaja este suficient de groasă pentru a rezista la operațiunile mecanizate de recoltare si procesare. Miezul este foarte specific având o suprafață mult mai netedă decât la oricare alt soi, constituie circa 50% din greutatea nucii, se extrage ușor și are culoare galben-închisă spre brun-deschisă.

Vă informăm că am încetat multiplicarea acestui soi și vă recomandăm să optați pentru altele mai noi și eficiente.

Recomandări agrotehnice

Scheme de plantare: 156-208 pomi/ha > ax structurat, intrare pe rod anul 6, randament: 3 – 3,5 tone/ha. 125-156 pomi/ha > ax structurat/ vas ameliorat, intrare pe rod anul 7-8, randament: 2,5-3 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație: soi rustic care nu necesită condiții particulare în cultură

Destinația fructului. Cu toate că productivitatea foarte înaltă a acestui soi îl fac unul de preferat, calitatea miezului este ceva mai redusă decât la Pescianski. Din acest considerent, producția de nuci de la soiul Codrene va fi livrată prioritar pentru consumul curent imediat după recoltare sau va fi comercializată ulterior în coajă pentru diverse utilizări (preponderent pentru industria alimentară). Soiul Codrene se pretează însă destul de bine și la producerea de miez care, deși are o colorare ceva mai întunecată, se bucură de o savoare și aromă particulară.

Vă informăm că am încetat multiplicarea acestui soi și vă recomandăm să optați pentru altele mai noi și eficiente.



Etichete