Irigarea prin picurare a legumelor
Irigarea prin picurare este o metodă de neînlocuit la cultivarea culturilor de legume.
Descriere
Irigarea prin picurare este o metodă de neînlocuit la cultivarea culturilor de legume. Cu irigarea prin picurare, apa și îngrășămintele dizolvate în ea, agenții de protecție a plantelor și alte componente sunt livrate direct în sistemul radicular al culturii cultivate într-o cantitate dozată precis. Irigarea prin picurare s-a dovedit de mult timp a fi o tehnologie eficientă care ajută la eliminarea riscurilor de eșec a culturii din cauza lipsei de umiditate.
Sistemul de irigare prin picurare include
- Sursa de alimentare cu apă (stație de pompare).
- Stație de filtrare.
- Nodul de pregătire și aplicare a fertilizanților și a produselor pentru protecție.
- Conductă principală.
- Regulatorii de presiune.
- Conducte de distribuție.
- Supape de eliberare a aerului.
- Supape de închidere și reglare.
- Linia de irigare (picurătoare).
- Dispozitive de control și măsura.
Avantajele irigării prin picurare
- Eficiență – accesul la apă are loc direct în zona rădăcinii plantelor.
- Productivitatea culturilor - crește de câteva ori odată și cu îmbunătățirea calității produsului.
- Economie – consum redus de apă, îngrășăminte, energie și cheltuieli de amenajare, întreținere.
- Organizarea sistemului - este posibilă pe zone cu relief complex și pe versanți.
- Este minimizată eroziunea solului.
- Solul primește - condiții favorabile ținând cont de toate nevoile culturilor.
Irigarea prin impulsuri
Irigarea prin picurare cu puls este o tehnică de irigare utilizată în principal cu irigarea prin picurare care prevede menținerea unui nivel optim de umiditate a solului prin reducerea duratei și creșterii frecvenței de udare.
Apa poate fi aplicată suficient de lent pentru a se potrivi cu viteza de infiltrare și pentru a preveni pierderi prin drenarea în adâncime sau scurgeri de suprafață.