Floarea soarelui high-oleică - Limagrain
Stabilitate mai buna la temperaturi foarte ridicate + rezistență crescută la oxidare = creșterea duratei de utilizare a uleiurilor (Procese de gătire repetate).
Descriere
Floarea soarelui high-oleică este un nou tip de Helianthus annuus - tipul L - obținut mutageneza chimică a unor populații vechi de floarea-soarelui (progres genetic care aparține amelioratorului rus K. Soldatov, care a indus în anul 1976 o mutație, care a dus la creșterea conținutului în acid oleic de până la 80-90%). Această transformare permite să se atingă sau chiar să se depășească un conținut de 90% în acid oleic din uleiul conținut în semințe. Acest nivel foarte ridicat permite deschiderea unor noi modalități de utilizare a uleiului de floarea-soarelui în procese industriale inovative.
ACIDUL OLEIC
Proprietățile unui ulei bogat în acid oleic
- Stabilitate mai buna la temperaturi foarte ridicate + rezistență crescută la oxidare = creșterea duratei de utilizare a uleiurilor (Procese de gătire repetate).
Avantajele utilizării
- Gust mai agreabil pentru uleiuri de primă presă.
- Mai puțin favorabil depunerilor de colesterol în sistemul sangvin.
- Conținut în alpha-tocoferol foarte crescut în anumite varietăți de floarea-soarelui.
Utilizări alimentare ale acidului oleic
- Uleiuri de tip Excellence - piața în plină expansiune (astăzi 2/3 de producție în Vestul Europei).
- Uleiul de prăjit de tipul "Frial". Interes: rezistență puternică la oxidare și la încălzire repetate.
- Conserve: Piața în dezvoltare. Interes: rezistență la râncezire.
- Ingrediente din "baby-foods" (mâncare pentru bebeluș), sosuri alimentare și sosuri de asezonare de tip industrial - industrie în plină dezvoltare.