Grâu comun Ursita - Agrostoc
Soiul Ursita are tufa plantei la înfrățire semi-erectă frecvență ridicată cu portul frunzei steag recurbat. Înălțimea medie a plantei este de 90-100 cm.
Descriere
Ursita este un soi timpuriu.
Caracteristici morfologice
Soiul Ursita are tufa plantei la înfrățire semierectă frecvență ridicată cu portul frunzei steag recurbat. Înălțimea medie a plantei este de 90-100 cm. Forma spicului în profil este piramidală, densitatea spicului - lax spre mediu, lungimea spicului este scurtă spre medie. Soi aristat, cu ariste lungi, culoarea spicului albă, boabele au culoare roșie. Masa a 1000 boabe: 38-42 g. Masa hectolitrică: 79-82 kg/hl.
Caracteristici fiziologice
Soiul Ursita are rezistență foarte bună la ger, secetă, arșiță și o rezistență bună la cădere și la încolțirea în spic. Are un nivel foarte bun de rezistență la mălură, rezistență la mai multe rase de rugină brună, rugină galbenă, făinare, rugină neagră; mijlociu rezistent la septorioză și fuzarioza spicelor.
Capacitatea de producție
Ursita este un soi cu potențial ridicat de producție. În testările multianuale, în rețeaua de stațiuni a I.N.C.D.A. Fundulea, soiul Ursita a realizat o producție medie de 6679 kg/ha (în 90 condiții de testare care au cuprins tehnologii diferite: semănat în epocă optimă, semănat în epocă târzie, cu și fără fertilizare cu azot în primăvară, cu și fără tratamente foliare în vegetație, în perioada 2017-2019), având un spor de producție față de soiul martor Glosa de 6%.
Producția maximă obținută în condiții experimentale a fost de 11893 kg/ha. În centrele de testare oficială ale l.S.T.l.S., în cei trei ani de testare (2017-2019), soiul Ursita a avut sporuri de producție față de martori cuprinse între 6,2 și 12,9%.
Calitatea de producție
Testările pe microprobe de laborator, la I.N.C.D.A. Fundulea au indicat că soiul Ursita are caracteristici bune de calitate, corespunzătoare cerințelor standardelor industriei de morărit și panificație. În cei 4 ani de testări, procentul mediu de proteine a fost de 13,5%, practic egal cu al soiului Glosa, ca și conținutul mediu de gluten umed de 32%. Tenacitatea medie a aluatului — a fost de 244, ușor superioară soiului Glosa.
Zona de cultură
Soiul Ursita a realizat producții superioare soiurilor martor, în toate zonele de cultură ale grâului din România.