Grâu comun Storâția - Agrostoc
Spicul este aristat, de formă cilindrică, cu lungimea medie de 9,5 – 10,0 cm, de densitate medie (19-21 spiculețe la 10 cm de spic). Bobul este roșu, de mărime medie.
Descriere
Originator
Institutul de Selecție și Genetică - Centrul Național pentru Știința Semințelor și Cercetarea Soiurilor din Ukraina, or.Odesa
Recomandat pentru cultivare în zonele de stepă și silvostepă
Caracteristici economice și biologice
- Grâu de toamnă, soi intensiv.
- Grupa de maturitate este semitimpurie, perioada de vegetaţie 276-280 zile.
- Potential de recoltă 7,13-10,67 t/ha.
- Soi de talie medie (95-105 cm).
- Rezistență la îngheț și iernare (6-7 puncte).
- Rezistență înaltă la secetă, căldură (8-9 puncte).
- Rezistent la polignire (8 -9 puncte).
- Rezistent la scuturare (8 - 9 puncte) și germinarea boabelor în spic (8 puncte).
- Rezistența la boli (în puncte): rugina brună ( 6-7), rugina tulpinii (6-7), făinarea (4-5), fuzarioza spicului (4-5), rugina galbenă și tăciunele îmbrăcat (2-3).
Caracteristici morfologice
Varietate erythrospermum. Spicul este aristat, de formă cilindrică, cu lungimea medie de 9,5 – 10,0 cm, de densitate medie (19-21 spiculețe la 10 cm de spic). Bobul este roșu, de mărime medie. Masa 1000 de boabe 39-42 g.
Calitatea boabelor
Soi de grâu „puternic”, conținut de proteine 13,5-14 %, „ puterea ” făinii 360 - 410 w., calitățile de panificare sunt de 5 puncte.
Cerințe agrotehnice
Se recomandă pentru cultivarea cu tehnologii intensive și clasice. Potrivit pentru cultivare sub irigare. Norma de semănat 4,5-5,5 mln. semințe germinabile la hectar. Se seamănă în termeni optimi sau medii târzii pentru zona respectivă de semănat.