Grâu comun Jitnițea Odeska - Agrostoc
Spicul este aristat, cînd este complet copt are culoare albă, în formă de fus, de densitate medie (19-21 spiculețe la 10 cm de spic), 10,8-12,4 cm lungime.
Descriere
Soi de grâu puternic
Originator
Institutul de Selecție și Genetică - Centrul Național pentru Știința Semințelor și Cercetarea Soiurilor Ukraina or. Odesa
Recomandat pentru cultivare în zonele de stepă, silvostepă
Caracteristici economice și biologice
• Grâu de toamnă, superintensiv, cu creștere universală pe agrofon de tip înalt și mediu.
• Potențial de recoltă 8,3-12,9 t/ha.
• Grupa de maturitate este mijlocie, perioada de vegetaţie 282-287 zile.
• Soi de talie mică 82 - 92 cm, excepțional de rezistentă la polignire, 9 puncte.
• Rezistent la scuturare și germinarea boabelor în spic, 9 puncte.
• Rezistență ridicată la îngheț și iernare, 9 puncte.
• Rezistență la secetă și arșiță, 9 puncte.
• Rezistența la boli (în puncte): rugina brună 7-8, rugina tulpinii 6-7, rugina galbenă 6-7, făinare 7-8, septorioză 6-7, pirenoforoză 7-8, tăciuni ți măluri 6-7 , fuzarioza spicului 5-6.
• Prezintă rezistență la soluri acide și saline.
Caracteristici morfologice
Varietate erythrospermum. Soiul Jitnițea Odeska are tufa plantei erectă în faza de înfrățire. Paiul este gros și elastic. Spicul este aristat, cînd este complet copt are culoare albă, în formă de fus, de densitate medie (19-21 spiculețe la 10 cm de spic), 10,8-12,4 cm lungime. Boabele sunt roșii, alungite, lungime 7,3 - 8,5 mm, lățime 3,4 - 3,6 mm, grosime 3,3 - 3,8 mm. Masa 1000 boabe 38,5-44 g.
Calitatea boabelor
Face parte din grupul de grâu „puternic”, conținut de proteine 13,6-14,2%, conținut de gluten 32-36%, „puterea ” făinii 340-380 w., calitățile de panificare sunt de 4,6-5,0 puncte. În studiile efectuate s-a observat o stabilitate a indicatorilor de panificație a soiului cultivat și pe agrofon mai scăzut.
Cerințe agrotehnice
Reacționează bine la tehnologia intensivă de cultivare.