Fungicid Vivando - BASF
Control de lungă durată asupra făinării. Nu afectează fermentația și gustul mustului.
Descriere
Caracteristici ale preparatului
Fungicidul Vivando® este recomandat pentru combaterea făinării la vie. Produsul are efect rapid și de durată, dar și rezistență la ploaie.
Beneficii
- Produs de calitate cu efect de încredere.
- Control de lungă durată asupra făinării.
- Nu prezintă rezistență încrucișată.
- Nu necesită reaplicare după precipitații.
- Flexibil în aplicare, cu dispersare rapidă și uniformă.
- Perfect compatibil în programele de combatere integrată a bolilor și dăunătorilor.
Acțiune pe niveluri multiple în combaterea făinării
Vivando® conține 500 g/l metrafenonă, din familia benzofenenelor, oferind nu doar mijloace noi pentru controlul bolilor, ci și beneficii multiple viticultorilor pentru obținerea unei profitabilități ridicate.
Prin modul specific de acțiune, produsul inhibă germinarea sporilor, dezvoltarea tubului germinativ și formarea apresorilor. Substanța activă metrafenonă oprește pătrunderea agentului patogen în cuticulă și inhibă procesul de dezvoltare a miceliului ciupercii, respectiv sporularea.
Metrafenona are astfel un mod unic de acțiune, fiind rapid preluată și translocată în frunză. Ulterior, metrafenona se acumulează în țesut, o parte din substanță fiind preluată și transportată acropetal pentru un control de încredere al făinării.
Substanța este preluată și redistribuită și prin cuticula strugurilor, pentru o protecție uniformă. Gradul ridicat de protecție de durată este dat și de rata scăzută de evaporare a substanței active, combinată cu o rezistență deosebită la spălare a produsului. În testele efectuate de BASF, plantele tratate cu Vivando® cu 1 oră înainte de simularea precipitațiilor de 10 și 60 mm s-au dovedit rezistente la atacul Uncinula necator, arătând astfel gradul ridicat de siguranță oferit de Vivando®, chiar și în condiții de precipitații abundente sau umiditate ridicată.
Produsul Vivando se poate aplica în cadrul unui program de management integrat al rezistenței, deoarece nu prezintă rezistență încrucișată pentru produsele recomandate împotriva făinării. Produsul trebuie aplicat însă în mod responsabil, ca parte dintr-un program de management al rezistenței, ce va include metode chimice și lucrări în verde pentru reducerea presiunii bolii.
Cum se aplică Vivando®
Produsul se poate utiliza în cel mult 2 tratamente pe sezon. Nu se vor face mai mult de 2 tratamente consecutive cu fungicidul Vivando®. Viticultorii trebuie să alterneze tratamentele, folosind produse ce aparțin unor grupe chimice diferite. Doza omologată este de 0,2 - 0,25 litri/ha, preventiv, la avertizare. Intervalul de pauză dintre tratamente trebuie să fie de 12-14 zile. Pauza se poate reduce, dar nu mai puțin de 10-12 zile, în cazuri de presiune ridicată de atac de făinare. Tratamentele cu Vivando® se pot face de la stadiul de 5-6 frunze până la coacerea strugurilor (BBCH 15-81).