Fungicid Riza® 250 EW - FMC
Fungicid sistemic pentru prevenirea și combaterea bolilor la grâu și viță de vie.
Vânzătorii acestui produs
Descriere
Fungicid sistemic pentru prevenirea și combaterea bolilor la grâu și viță de vie.
SUBSTANȚĂ ACTIVĂ | tebuconazol 250 g/l |
FORMULARE | emulsie de ulei în apă (EW) |
CERTIFICAT DE OMOLOGARE ÎN REPUBLICA MOLDOVA | Nr. 19-03-27-02-0537 din 27.03.2019 |
Avantaje
- Fungicid sistemic cu spectru larg și acţiune protectivă, curativă şi eradicativă.
- Folosit toamna, are inclusiv efect de regulator de creștere, încetinind alungirea bruscă a plantelor și stimulând o ramificare mai accentuată.
- Se absoarbe rapid în ţesuturi având o persistenţă de până la 4 săptămâni.
În Republica Moldova, produsul este omologat pentru:
Cultură | Organism țintă | Doză/ha |
GRÂU | Fusarium graminearum (fuzarioza sau înroșirea spicelor) Erysiphe graminis (făinare) Puccinia recondita (rugină brună) | 0,75 l/ha |
VIŢĂ DE VIE | Uncinula necator (făinare) | 0,4 l/ha |
Caracteristici
Mod de acțiune
- RIZA® 250 EW aparţine grupului de inhibitori ai demetilării sterolilor. Prin inhibarea C-14- demetilazei în biosinteza sterolului, tebuconazolul stopează efectiv dezvoltarea fungilor, sterolii (acizii graşi) fiind compuşi majoritari în celula fungilor.
- Acest mod de activitate dă posibilitatea produsului de a acţiona preventiv, curativ şi în unele situaţii chiar eradicativ, fiind foarte eficient împotriva ciupercilor patogene.
- Se translocă acropetal, se transmite prin xilem, este distribuit constant şi uniform protejând noile creşteri.
Mod de utilizare
- Grâu: se aplică pentru combaterea complexului de boli foliare şi ale spicului din perioada de vegetaţie. Tratamentele se pot aplica încă din toamnă până în faza de înspicare a grâului.
- Viţă de vie: se recomandă 1 - 2 tratamente post-florale, când presiunea bolilor este mare. Poate fi utilizat şi pentru tratamente preflorale dacă presiunea patogenilor este mare şi se impune utilizarea unui produs cu acţiune sistemică.
- Volumul se apă folosit se ajustează în funcţie de cultura tratată, de la 200 l/ha (culturi de câmp) până la 1.500 l/ha (livezi).