Cireș alb
Cireșul (Prunus avium) este cultivat încă din cele mai vechi timpuri, datorită fructelor sale delicioase.
Descriere
Cireșul (Prunus avium) este cultivat încă din cele mai vechi timpuri, datorită fructelor sale delicioase. Ciresele sunt primele fructe proaspete ce apar primavara. Acesta este raspandit in toate zonele geografice ale tarii. Pomul dezvolta o radacina puternica, tulpina este dreapta, cu scoarta neteda ce se exfoliaza.
Frunzele sunt mari, aspre si cu marginile zimtate. Florile sunt albe, lung pedunculate. Fructele au o mare valoare alimentara. Acestea contin: apa, vitamine (A, C, complexul B), fier, magneziu, potasiu, zinc si zaharuri. Coditele de cires au proprietati terapeutice.
Plantare şi îngrijire
Ciresul este un arbore iubitor de caldura. Cireșul nu este pretențios la sol, se adaptează ușor la orice tip de sol. Înainte se plantare solul se poate fertilizeaza cu ingrasaminte organice (gunoi de grajd, compost ). Este necesar să se asigure un drenat al solului, pentru a evita formara bălților de apă iar apa să ajungă adînc în pămînt. La cires, taierile se executa in fiecare an, primăvara devreme sau toamna tîrziu.
Avantajele soiului
- Fructele mari delicioase, suculente.
- Formă deosebită a coroanei.
- Plantă longevivă.
- Rezistent la boli și dăunători.
- Ușor de întreținut.
- Rezistent la secetă și ger (după primii ani de plantare).
Proprietăți
| Luminozitate | semi-umbră, soare, umbră. |
| Perioada plantare | martie-noiembrie. |
| Sol | adaptabil la orice tip de sol. |
| Înălțimea la maturitate | 3 m. - 5 m. |
| Distanța de plantare | 3 m. - 4 m. |
| Caracteristici înflorire | flori mici de culoare alb-roz. |
| Perioada de recoltare | mai-iunie. |