Cais de mijloc
Caisul de mijloc este un soi de cais care are o perioadă de coacere situată între soiurile timpurii și cele târzii, adică în jurul lunii iunie sau la începutul lunii iulie.
Descriere
Caisul de mijloc este un soi de cais care are o perioadă de coacere situată între soiurile timpurii și cele târzii, adică în jurul lunii iunie sau la începutul lunii iulie. Acesta oferă o recolta mai devreme decât caisul târziu, dar mai târziu decât caisul timpuriu. Fructele caisului de mijloc sunt de obicei de dimensiuni medii spre mari, cu o culoare galben-portocalie, iar pulpa este suculentă și aromată, cu un gust dulce și ușor acidulat.
Acest soi este apreciat pentru versatilitatea sa, fiind potrivit atât pentru consumul proaspăt, cât și pentru prepararea de gemuri, compoturi sau dulceață.
Plantare şi îngrijire
Se poate cultiva pe aproape orice tip de sol, dar să fie asigurat un drenaj bun al pămîntului. Pentru a asigura pomii cu lumina necesară, accestea se plantează la o distanță intre randuri nu mai mica de 4 m la o adîncimea de 30-45 cm. Rezistă la temperaturi de pînă la -30 C.
Avantajele soiului
- Fructele delicioase, suculente, slab acidulate.
- Planta longevivă.
- Frunzele mari și elegante formează o coroană distinctivă.
- Soi extrem de productiv.
- Rezistent la secetă și ger (după primii ani de pantare).
- Necesită îngrijie minimă.
- Soi de iarnă.
Proprietăți
| Luminozitate | semi-umbră, soare. |
| Perioada plantare | martie-noiembrie. |
| Sol | adaptabil la orice tip de sol, bine drenat. |
| Înălțimea la maturitate | 4 m. - 5 m. |
| Distanța de plantare | 4 m. - 5 m. |
| Perioada de recoltare | Iunie-Iulie. |