Soiuri de nuci Lara - Pepiniera Voinești

Astăzi, Pepiniera Voinești este printre primele cele mai mari pepiniere nucifere de pe...
+373-6935-8996

Pomul. Soiul Lara provine  dintr-o selecție de nuci semănate din soiul americansoi nuci Lara Payne, realizate la domeniul pepinierei Lalanne din Franța.

Descriere

Pomul. Soiul Lara provine  dintr-o selecție de nuci semănate din soiul americansoi nuci Lara Payne, realizate la domeniul pepinierei Lalanne din Franța. În prezent, Lara este unul dintre cele mai populare soiuri de nuc din Europa datorită productivității sale înalte și calităților gustative a nucii.

Lara este un pom de vigoare relativ redusă, port etalat, cu pornirea în vegetație ceva mai tardivă decât la soiurile autohtone. Soiul are rezistență suficient de bună la antracnoză și bacterioză fiind rareori afectat de aceste maladii. În ceea ce ține de rezistența acestui soi la înghețurile de iarnă în condițiile Moldovei, plantațiile de Lara înființate în anul 2006 în raioanele centrale ale Republicii Moldova permit să se constate că, cel puțin la centrul și probabil sudul țării acest soi poate fi cultivat cu succes. Oricum, trebuie precizat din capul locului că un anumit grad de risc există la cultivarea acestui soi, chiar dacă acest risc rămâne nejustificat până în prezent.

Lara preferă soluri fertile asigurate cu umiditate. Deficitul de precipitații trebuie compensat prin irigare, altfel creșterile anuale ale lăstarilor rămân scurte și calibrul fructelor redus. În livada de soiul Lara, în afară de tăierile de formare a coroanei, se efectuează și tăieri permanente de fructificare.

Înfloritul și fructificarea. Soiul Lara înflorește la începutul lunii mai (imaginea alăturată a fost realizată la 4 mai 2014) cu circa 10 zile mai târziu decât majoritatea soiurilor autohtone. Înfloritul este de tip protandru, soiul fiind doar parțial autofertil deci necesită polenizatori. Fructificarea laterală la acest soi îi conferă o intrare foarte rapidă pe rod și producții înalte constante. Maturarea fructelor survine la sfârșitul lunii septembrie.

Fructul. Lara produce nuci de formă globuloasă cu o greutate de 10 – 13 g, sudură proeminentă și foarte bună a valvelor. Coaja nucii este de grosime medie, se sparge ușor, extragerea miezului făcându-se suficient de simplu. Miezul este alb, foarte plăcut la gust, apreciat pentru faptul că membrana sa nu are gust amar putând fi consumată chiar și în stare proaspătă. Miezul reprezintă circa 47 – 49 % din greutatea nucii.


Recomandări tehnologice

Scheme de plantare: 156-208 pomi/ha > Distante plantare: 8x8, 8x6, 7x7. Forme coroană: ax structurat, ax liber. Intrare pe rod anul 4. Randament: 3,5 – 4 tone/ha.

Condiții indispensabile în plantație: + sol fertil,  + irigare foarte recomandată,  + cunoștințe avansate despre modul de formare a coroanei la soiurile cu fructificare laterală,  + tăieri anuale de fructificare indispensabile,  +tăieri bi/trienale de relansare a vigorii de creștere a pomilor pentru a menține potențialul de fructificare înalt,  +aplicarea unor tratamente speiale pentru a ameliora rezistența naturală a pomilor la gerurile din timpul iernii,  +tratamente fitosanitare și fertilizare adecvată obligatorii

Destinația fructului. Lara are coaja puternică și valvele foarte bine sudate, miezul este alb-gălbui și dulce. Destinația de bază a acestui soi este consumul curent și de regulă producătorii de nuci Lara le comercializează în coajă. Spre exemplu, un producător italian de nuci Lara la care am fost în vizită în toamna 2014 vindea aceste nuci în coajă la prețuri de la 4 la 9 €/kg (în funcție de calibru).




Etichete