Soiuri de nuci Chișinău - Pepiniera Voinești
Soiul Chișinău are vigoare medie de creștere medie, pretându-se în livadă la densități de la 100 la 140 pomi/ ha.
Descriere
Pomul. Soiul Chișinău are vigoare medie de creștere medie, pretându-se în livadă la densități de la 100 la 140 pomi/ ha. O trăsătură specifică a acestui soi din care rezultă și recomandarea specifică de plantare este tardivitatea a dezmuguritului și, bineînțeles, tardivitatea înfloritului.
Această particularitate a soiului Chișinău îi permite să fie plantat în terenuri cu risc sporit a înghețurilor de revenire primăvara târziu. Dacă aceste înghețuri care pot surveni către sfârșit de aprilie – început de mai pot distruge recolta anului la alte soiuri mai timpurii, ele nu afectează soiul Chișinău care scapă neatins având în vedere că în perioada respectivă mugurii abia se umflă și temperaturi de -4ºC-5ºC nu-i sunt periculoase. O altă trăsătură specifică a acestui soi sunt ramurile foarte ondulate, aproape spiralate și limbul frunzei este mare și mult mai lat decât la alte soiuri.
Soiul Chișinău are rezistență foarte bună la îngheț iar datorită pornirii sale mai tardive în vegetație este comparativ mult mai puțin afectat de bacterioză și antracnoză.
Înfloritul și fructificarea. Înfloritul survine foarte tardiv și are loc concomitent pentru florile feminine și masculine fiind astfel de tip omogam. În practică, aceasta înseamnă că soiul Chișinău este autofertil, adică se autopolenizează. Deși fructificarea soiului Chișinău este de tip terminal și subterminal, potențialul său este destul de bun, în special pentru faptul că tardivitatea dezmuguritului său îl protejează de ultimele înghețuri garantând practic recolte stabile în fiecare an.
Fructul. Fructele soiului Chișinău au de la 10 la 13 g, au formă ovoidală, puternic aplatizată pe sudura valvelor, au vârful ascuțit foarte proeminent. Coaja este subțire, sudura valvelor foarte bună. Miezul este foarte alb și se conservează astfel o perioadă destul de îndelungată, se extrage foarte ușor și are calități organoleptice superioare.
Vă informăm că am încetat multiplicarea acestui soi și vă recomandăm să optați pentru altele mai noi și eficiente.
Recomandări agrotehnice
Scheme de plantare: 125 – 156 pomi/ha > ax structurat sau vas ameliorat, cu posibilitatea suprimării graduale a unui rând alternant în cazul coroanei vas ameliorat. Intrare pe rod anul 6-7, randament: 2,2 – 2,8 t/ha. 100 – 125 pomi/ha > vas ameliorat, intrare pe rod anul 7-8, randament: 2 – 2,5 t/ha.
Condiții indispensabile în livadă: + nu are cerințe mari față de sol, + irigarea nu este indispensabilă decât în absența precipitațiilor mai bine de 6 săptămâni.
Destinația fructelor: Chișinău îmbină două avantaje cheie pentru comercializarea fructelor: miez alb foarte atrăgător cu gust specific și tardivitate foarte pronunțată a maturării (3-4 săptămâni față de majoritatea soiurilor).
Vă informăm că am încetat multiplicarea acestui soi și vă recomandăm să optați pentru altele mai noi și eficiente.