Soiuri de nuci Călărași - Pepiniera Voinești
Călărași este un pom cu creștere rapidă, fiind un soi de vigoare medie.
Descriere
Pomul. Călărași este un pom cu creștere rapidă, fiind un soi de vigoare medie. Acestui fapt se datorează adaptarea sa la majoritatea tipurilor de sol, constituind unul dintre puținele soiuri care pot fi recomandate pentru soluri sărace, în special în regiunile cu puține precipitații.
Spre exemplu, plantațiile noastre mamă pentru ramuri-altoi cresc într-un sol lutos cu expoziție sud-vestică care își pierde destul de repede rezervele de apă din precipitații. În aceste condiții destul de dure pentru orice plante multianuale, soiul Călărași este unicul care are o dezvoltare foarte bună și practic nu este afectat de boli și nici nu suferă de dezechilibre fiziologice.
Pentru acest soi, recomandăm amplasarea pomilor la distanțe de la cel puțin 8 m până la cel mult 10 m.
Înfloritul și fructificarea. Soiul Călărași are înfloritul de tip protandru, adică florile masculine înfloresc primele. Înfloritul florilor sale femele nu este acoperit practic deloc de propriul polen, necesitatea sa în polenizatori fiind totală. Acest soi are fructificare terminală clasică, productivitatea sa fiind destul de înaltă începând cu anul 7-8.
Fructul. Maturarea nucilor survine la o săptămână după Cazacu și Pescianski, adică în a treia decadă a lunii septembrie. Coaja este puternic brăzdată, sudura valvelor este foarte bună și proemientă. Privită din față, nuca acestui soi are formă aproape perfect rotundă. Masa medie a unei nuci este de 15 g. Miezul constituie circa 50% din greutatea nucii, are culoare galben-deschisă, cu gust și textură specifică apreciată.
Recomandări agrotehnice
Scheme de plantare: 125 – 156 pomi/ha > ax structurat, intrare pe rod anul 6, randament: 2,5 – 3,5 t/ha. 100 – 125 pomi/ha > vas ameliorat, intrare pe rod anul 7-8, randament: 2 – 2,5 t/ha.
Condiții indispensabile în livadă: + nu are cerințe mari față de sol, se adaptează cel mai bine la soluri cu fertilitate redusă, lutoase, sărăturoase și uscate, + este rezistent la secetă, irigarea nefiind indispensabilă decât în absența precipitațiilor mai bine de 7 săptămâni, + în general nu necesită tratamente fitosanitare decât unul înainte de înflorit contra bacteriozei
Destinația fructelor. Soiul Călărași are coaja suficient de groasă și o sudură foarte bună a valvelor, fiind astfel un soi care se recomandă a fi comercializat în coajă. Pentru cei care vor să extragă miezul acestui soi – nici o problemă, există mulți producători în Republica Moldova care deja practică cu succes acest lucru.