Dispensor cu feromoni Rak® 1+2 - BASF

 

Metoda biotehnologică de combatere a moliei brune și moliei verde a strugurilor.

Vânzătorii acestui produs

Descriere

Metoda biotehnologică de combatere a moliei brune și moliei verde a strugurilor. Metoda biotehnologică de combatere a moliei brune și moliei verde a strugurilor.

Beneficii

  • Metodă de combate sigură și eficientă a moliilor viței de vie.
  • Fără restricții de timp în aplicare.
  • Fără perioadă de așteptare, fără reziduuri.
  • Nu afectează mediul înconjurător.
  • Protejează entomofauna utilă (prădătorii naturali ai dăunătorilor).

Forma preparativă - Dispensor (dozator) cu feromoni.

Substanțe active - Z9-Dodecenyl acetat E7/Z9 Dodecadienyl acetat.

Modul de acțiune

RAK® 1+2 se prezintă sub formă de dispensor (dozator) cu feromoni. Dispensoarele au  forma unor tuburi mici și conțin substanțe active cu capacitate de evaporare (feromoni), destinate confuziei (dezorientării) sexuale a masculilor moliei verzi și moliei brune a strugurilor.

Ce sunt feromonii?

Feromonii reprezintă un atractant sexual specific (hormoni exteriori). Feromonii sunt molecule cu rol esențial în procesul de comunicare dintre indivizii din cadrul unei specii. Traseul mirosului arată masculilor calea către femele. Un feromon specific este produs și recunoscut, respectiv, de o singură specie (de exemplu, molia verde a strugurilor).

Recomandări

Dispensoarele cu feromoni se distribuie uniform în plantațiile de viță de vie, emanând o anumită cantitate de atractant specific pentru moliile viței de vie. Astfel, se creează un ‘nor de feromoni’ uniform, care acoperă feromonii femelelor. Masculii pierd astfel orientarea în spațiu și sunt incapabili să găsească și să fecundeze femelele. Datorită acestui fapt, femelele rămân sterile iar populația de molii brune și verzi acestora va scădea dramatic.

Această metodă de combatere a dăunătorilor se numește dezorientare sexuală.

De ce Rak® 1+2?

În primul an de aplicare, nivelul pragului de dăunare trebuie să fie mai mic de 1%. În anul precedent, trebuie redus numărul dăunătorilor și pragul de dăunare mai jos de <1%. Dacă în anul precedent acest grad a fost mai mare de 1%, atunci în primul an este trebuie să se aplice tratamente cu insecticide.

Norma de consum : 500 unități/ha (cu excepția marginilor câmpurilor/parcelelor). Un dispensor acoperă 20 m2.

Cum se face distribuirea feromonilor în plantațiile de viță de vie

La distanță între rânduri de 2 m dispensoarele se atârnă pe fiecare al doilea rând. Distanța dintre dispensoare pe rând este de 4,0 – 5,0 m.

Pentru o acoperire uniformă a zonei de la marginile plantației, este necesar să atârnați dispensoare la capătul fiecărui rând.

Zonele învecinate netratate trebuie, de asemenea, acoperite la 30-50 m, astfel încât femelele fecundate să nu zboare în zona unde este aplicat produsul.

Detalii culturi și boli

Dăunători: Molia brună a strugurilor sau cochilisul viței de vie (Eupoecilia ambiguella), molia verde a strugurilor (Lovesia botrana)

Doza omologată: 500 buc/ha (un dispensor acoperă 20 m2)

Metoda și perioada tratării: Instalarea feromonilor se face nu mai târziu de o săptămână înainte de începutul zborului fluturilor.

Acest produs este ambalat în următoarele cantități: Ambalaj standard: dispensoare.

Etichete