Acid formic, min 85,3% 1 kg
Acidul formic este singurul tratament cunoscut până la această dată care omoară parazitul varoa în celulele cu puiet.
Descriere
Acidul formic este singurul tratament cunoscut până la această dată care omoară parazitul varoa în celulele cu puiet.
- Mod de ambalare - flacon de 1 L.
- Concentrația - 85%.
In 100g acid formic de 85% se afla 85 g acid formic pur.Concentratia de 60 % se obtine astfel: Pentru a obține 1 l acid formic de 60% concentrație este nevoie de un recipient de sticla de 1l in care turnam prima data 100 ml apa distilata, adăugam apoi 589,2 ml acid formic de 85% , dupa care se completează pana la 1000 ml tot cu apa distilata. Acidul se toarnă in apa si nu invers fiindca se poate degaja caldura care sa ducă la spargerea recipientului.
Folosire- vaporizatorului pentru acidul formic are avantajul unui control mai precis al aplicării consatante şi economice a tratamentului şi al unui efect mai îndelungat. Se foloseşte acid formic la concentraţia de 60%. Se urmăreşte cantitatea de acid evaporată în timpul primei zile a tratamentului şi dacă aceasta depăşeşte 10 ml/zi se regleaza rozeta dispozitivului pentru a micşora suprafaţa de evaporare. Tratamentul este ineficient sub limita de evaporare de 6 ml/zi.
Se lasă urdinişul deschis, se înlătură magaziile. Dacă stupul este prevăzut cu fund anti-varoa se închide subarul de tabla. Tratamentul se începe la primele ore, răcoroase, ale dimineţii. Se poate face trtament cu acid formic atât primăvara, cât şi toamna cu condiţia ca temperatura exterioară să fie între 5 şi 30 grade Celsius. Dacă la sfarşitul lunii Iulie căderea naturală de acarieni este în medie mai mică de 10 bucăţi/zi la stupul pe 10 rame se renunţă la tratamentul din August, facându-se numai cel din Septembrie.
Căderea naturală de acarieni se verifică cu foaia cu margarină cel puţin săptămânal pentru a ţine sub observaţie tendinţa de infestare a stupilor.
Se recomandă utilizarea unui minim de echipament constând în
- Mănuşi rezistente la acid.
- Ochelari de protecție.
- Mască cu cartuş filtrant.
- Şorţ şi cizme de cauciuc.
- Găleată mare (10 litri) cu apă curată pentru intervenţie în caz de accidente
Se vor avea în vedere următoarele aspecte
- Nu lăsaţi produsul la îndemana copiilor.
- Coroziv pentru ochi şi piele la contactul direct sau prin expunerea la vapori.
- Vătămător sau fatal prin înghiţire.
- Poate produce sensibilizarea pielii.
- Evitaţi contactul cu ochii, pielea sau îmbrăcămintea.
- Nu inhalaţi vaporii.
- Purtaţi ochelari de protecţie, mănuşi rezistente la acizi, şorţ şi cizme de cauciuc la manipulare.
- Se recomandă utilizarea unei măşti prevăzute cu filtru purificator pentru vapori organici.
- Combustibil. Feriţi apropierea flăcării deschise. Se păstrează sub temperatura de 50 grade C.
- Lucraţi numai în spaţiu deschis şi cu vântul bătând din spate.
- Nu mâncaţi, beţi lichide sau fumaţi în timpul utilizării.
- Spălaţi temeinic mâinile cu apă şi săpun după utilizare. Spălaţi deasemeni mâinile înmănuşate înainte de scoaterea mănuşilor.
- Dezbracaţi imediat îmbrăcămintea stropită accidental.
- Spălaţi hainele contaminate separat de restul îmbrăcăminţii.
- Acidul formic perturbă activitatea familiei de albine şi poate induce o uşoară mărire a mortalităţii albinelor.
Reguli de prim ajutor
- Piele. Dezbrăcaţi imediat hainele contaminate. Spălaţi zona afectată cu săpun sau un detergent slab şi multă apă. Dacă apare arsură se aplică compresa sterilă şi se consultă de urgenţă medicul.
- Ochi. Se spală ochii imediat cu apă din abundenţă. Se acoperă ochii cu comprese sterile, se consultă de urgenţă medicul.
- Ingerare. Nu provocaţi voma. Beţi o cantitate mare de apă sau lapte. Dacă apare voma se administrează repetat lichide. Nu încercaţi să daţi nimic pe gură unei persoane aflate în stare de inconstienţă. Consultaţi de urgenţă doctorul.
- Inhalare. Scoateţi victima din zona contaminată. Dacă respiraţia s-a oprit curătaţi căile respiratorii şi începeţi respiraţia artificială. Nu încercaţi să daţi nimic pe gură unei persoane aflate în stare de inconstienţă. Consultaţi de urgenţă medicul.